Pelhaak en Weeding pen

Het nummer 1 gereedschap bij het plotten, de Pelhaak of Weeding pen

Pelhaak en weeding pen, nummer 1 plottergereedschap


Waarvoor gebruik je een pelhaak of weeding pen?

Veel gebruikte materialen om te snijden met de (snij)plotter zijn vinylfolie (= zelfklevend stickermateriaal), statische raamfolie en textielfolies, zoals flexfolie, iron on, HTV, glitterfolie etc.
Wanneer het ontwerp door de (snij)plotter is gesneden uit een van deze materialen, moet de overtollige folie worden verwijderd.
De pelhaak of weeding pen is hierbij een onmisbaar gereedschap.

De vorm en grootte van de pelhaak of weeding pen, ook wel pelpen genoemd kunnen variƫren, het belangrijkste kenmerk is het haakje of scherpe punt waarmee je de folie kunt vastpakken en pellen/verwijderen.

Met de pelhaak of weeding pen haal je overtollig materiaal rondom het ontwerp en kleine details die niet in het ontwerp thuishoren, zoals bijvoorbeeld de openingen in letters van de a, de e en de o van de drager.


Wat is het verschil tussen een pelhaak en een weeding pen?

Een pelhaak heeft een handvat van kunststof of metaal met aan de bovenkant een haakje.

De weeding pen die hierboven afgebeeld is en die wij in het assortiment hebben heeft een kunststof handvat met aan de bovenkant een vlijmscherpe punt. Deze punt kan net als bij een balpoint door bovenop het knopje te klikken in de behuizing verdwijnen. Zo is het mogelijk om de weeding pen als deze niet wordt gebruikt veilig op te bergen, zodat je je er niet aan kunt bezeren.
Hieronder een afbeelding van de weeding pen waarbij bij de bovenste pen (de blauwe) de punt uit is en bij de onderste (de roze) de punt in is.



Hoe werkt het?


Allereerst plaats je het te pellen ontwerp op een vlakke ondergrond.
Vervolgens steek je de haak of pen in de folie net naast het ontwerp wat je wilt behouden.
Hierbij zorg je ervoor dat het haakje of de pen goed vastzit in het materiaal.
Zodra de haak of pen stevig in de folie zit trek je voorzichtig aan de pelhaak of weeding pen terwijl je de overtollige folie weg beweegt van het ontwerp. Controleer steeds of je niet per abuis stukjes folie meetrekt die bij het ontwerp horen en juist op de drager moeten blijven.
Werk stap voor stap en zorg ervoor dat je de folie niet te snel wegtrekt om beschadiging en scheuren van de folie te voorkomen. 
Indien nodig kun je de pelhaak of weeding pen in een andere hoek plaatsen om bij moeilijk bereikbare plekken te komen.

Bij ontwerpen met veel kleine details kan het ook handig zijn om folie wat als is losgemaakt van de drager weg te knippen zodat je beter overzicht houdt en voorkomt dat reeds gepelde folie op plaatsen kleeft waar het niet thuis hoort.

De weeding pennen zijn los verkrijgbaar.
De verschillende pelhaken zijn eveneens los verkrijgbaar en maken ook deel uit van verschillende toolsets/gereedschapsets.















Reacties

Populaire posts van deze blog

Welke Cricut snijmachine kiezen?

Silhouette Curio

Berlijn, nieuwe Cricut producten en acties