Welke Cricut snijmachine kiezen?



Heb je gehoord of gelezen over de vele mogelijkheden die een Cricut snijmachine te bieden heeft en ben je benieuwd welke snijmachine (ook wel snijplotter genoemd) bij jou past?

Wij zetten hier een en ander voor je op een rijtje:

Allereerst even wat (algemene) zaken die handig zijn om vooraf te weten voordat je een keuze gaat maken.

De Software 

Alle Cricut snijmachines worden aangestuurd met de gratis software Cricut Design Space.

De software maakt het mogelijk om zelf te ontwerpen, een project, font of afbeelding te zoeken in de uitgebreide database of je eigen afbeeldingen te uploaden en te bewerken.

In Design Space zitten meer dan duizend gratis afbeeldingen, lettertypes en kant en klare projecten. Dit aanbod verandert wekelijks en met de seizoenen mee.

De software is voor verschillende apparaten gratis beschikbaar:

* voor computers en laptops (Windows en Mac).                                                                                        
Op dit moment (maart 2023) wordt Design Space niet ondersteund op Chroombooks, Unix/Linux computers
* voor iPad (iOs) en tablets die werken met Android 
* voor smartphones (iOs en Android)
* Speciaal voor de Joy is er ook nog een aparte Joy app beschikbaar voor iOs en Android

Alle software versies zijn te downloaden via deze link

De Design Space App en de Joy app zijn ook te downloaden via de App Store en Google Playstore.

De keuze voor het werken met computer, laptop, tablet of smartphone is vaak een persoonlijke keuze en hangt soms ook samen met de situatie, even een snelle sticker, last minute kaartje of cadeaulabel maken met de Joy, gaat bijvoorbeeld heel snel en makkelijk met de Joy app. Een project waarbij jezelf veel ontwerpt werkt vaak weer gemakkelijker op de computer of laptop. Heb je een project gemaakt en opgeslagen, dan is dat wanneer je inlogt in Designs Space vanaf elk willekeurig apparaat te benaderen. Het is wel goed om te weten dat mogelijkheden en functionaliteiten kunnen variëren tussen computers, tablets en smartphones.

Schaf je een nieuwe computer, laptop, tablet of smartphone aan of wil je weten of de snijmachine van jou keuze geschikt is voor gebruik met jouw apparaten raadpleeg dan altijd de pagina van Cricut met de actuele systeemvereisten.

Je hebt een internetverbinding nodig om de app te downloaden en in te loggen en om in Design Space te werken. (Opslaan van projecten om offline te snijden is wel mogelijk)

Cricut Acces

Met Design Space kun je zelf ontwerpen, ontwerpen aanpassen, opdrachten naar je snijmachine sturen en heb je de beschikking over vele gratis afbeeldingen, projecten en lettertypen.
Je kunt afbeeldingen, projecten en lettertypes die niet gratis zijn per stuk aanschaffen. In dat geval blijven ze voor altijd beschikbaar.
Wil je meer dan kun je kiezen voor een Cricut Acces abonnement.
Je hebt dan toegang tot meer dan 300.000 afbeeldingen, duizenden projecten en honderden lettertypen (waarbij commercieel gebruik toegestaan is) in een steeds groeiende bibliotheek.
Tevens heb je toegang tot exclusieve functies (die steeds uitgebreider worden) binnen Design Space.
Cricut Acces abonnees kunnen, als ze dat willen hun gemaakte projecten (gemaakt met Cricut content) met andere abonnees delen.
Ben je nieuw bij Cricut dan ontvang je (alleen bij aanschaf van de 1e Cricut machine) een gratis Acces proefabonnement voor 1 maand.
Cricut Acces abonnement werkt op dezelfde manier als een streamingdienst zoals Netflix. Op het moment dat je abonnement loopt kun je gebruik maken van alle Acces afbeeldingen, projecten, lettertypen en functies. Stop je het abonnement dan vervallen ook de toegang tot de Acces afbeeldingen, projecten, lettertypen en speciale Acces functies. Afbeeldingen, projecten en lettertypen zijn dan nog wel altijd los aan te schaffen.

En dan nu de snijmachines.

Cricut Joy

Om te beginnen is er de kleinste en meest compacte telg uit de Cricut familie, de Cricut Joy.


Door het mooie compacte formaat is de Cricut Joy gemakkelijk even op je bureau of tafel te zetten voor een snel project, bijvoorbeeld een sticker, een kleine bedrukking ook een last minut kaart of cadeaulabel zijn in een handomdraai gemaakt.
Het compacte formaat maakt dat de Joy ook gemakkelijk mee te nemen is op reis om heerlijk ontspannen te knutselen tijdens de vakantie of het weekend. Of als het mooi weer is neem je hem gemakkelijk mee de tuin in en ga je heerlijk aan de tuintafel in het zonnetje of in de schaduw buiten aan de slag.

Omdat de Joy met Bluetooth werkt heb je geen (USB)kabel nodig om te kunnen werken. Voor het werken met Design Space of de Joy app zie de tekst hierboven onder het kopje software.

Snijden:

Zoals je op de afbeelding kunt zien kun je met de Joy meer dan 50 verschillende soorten materialen snijden.  De Joy snijdt o.a. de standaard materialen als papier, kaarten, vinyl(folie), Iron on, ook wel bekend onder de andere namen Flexfolie en HTV = Heat Transfer Vinyl), Flockfolie, Glitterfolie, Statische Raamfolie, Glasetsfolie, stencil materiaal, Glow in the Darkfolie en nog veel meer.


De speciaal voor de Cricut Joy ontwikkelde Smart materialen zoals Cricut Joy Smart Vinyl en Cricut Joy Smart Iron on kunnen rechtstreeks van de rol (zonder gebruik van mat) worden gesneden tot een lengte van 1,20 meter (repeterende patronen tot zelfs 6 meter lang). Ook zijn er voor de Cricut Joy meerdere Smart stickermaterialen beschikbaar waarop je kunt schrijven en tekenen en vervolgens kunt uitsnijden om labels, sluitstickers, art journal stickers etc. te maken zonder gebruik van een mat.                                  Voor kleinere stukjes materiaal, foliesoorten van andere merken, papier, etc gebruik je de mat.

           

Voor het snijden van kaarten heeft Cricut de speciale Cricut Joy Card mat uitgebracht. Deze kaartenmat maakt het mogelijk om dubbele kaarten te snijden en te beschrijven. De kaart kan gebruikt worden in combinatie met de Cricut Insert Cards, de Cricut Cutaway Cards en de Cricut Watercolor Cards.

Schrijven en tekenen

Met behulp van speciaal voor de Cricut Joy ontworpen pennen en markers kan de Joy tekenen en schrijven. Ideaal voor het maken van kaarten, (cadeau)labels en etiketten.

Foil Transfer Tool

Speciaal voor de Cricut Joy is er een Joy Transfer Tool, met deze tool kunnen mooie folie-accenten aangebracht worden op papier, kaarten, labels etc.


Afmetingen

Maximale werkbreedte: 13,9 cm
Maximale lengte met (optioneel verkrijgbare lange mat) 30,5 cm
Maximale lengte zonder mat met de zgn Smart materialen: 1,20 m (tot 6 meter met repeterende patronen)

Tot slot voor wat betreft de Cricut Joy. 
De functie Print & Cut (een ontwerp printen met gewone printer en uit laten snijden met de snijmachine) is voor de Cricut Joy niet beschikbaar.

Cricut Explore 3


De Cricut Explore 3 is (een volwassen) snijmachine die je instaat stelt om met een groot aantal materialen te werken.

Naast de materialen die hierboven al genoemd zijn om te snijden met de Joy is het met de Explore 3 ook mogelijk om wat dikkere materialen te snijden. De machine heeft een toolhouder voor diverse tools en messen en een aparte penhouder voor pennen en markers. 

De Explore 3 beschikt over de zgn Print Then Cut (ook wel Print&Cut) functie.
In Design Space staan verschillende afbeeldingen die geschikt zijn om eerst af te drukken met inkjet of laser printer en vervolgens uit te laten snijden (middels een contourlijn en speciale registratielijnen) door de snijmachine. 
De ingebouwde scanner kan de geprinte registratielijnen op het papier lezen en weet zo waar te snijden. Het is ook mogelijk om zelf afbeeldingen of foto's te uploaden en deze te bewerken voor deze functie. Op deze manier is het mogelijk om je eigen geprinte (foto)stickers te maken.

Beschikbare tools en accessoires voor de Explore 3

Op dit moment zijn er de volgende tools beschikbaar voor de Explore 3:

- Premium Fine Point Blade
- Deep Point Blade (mes voor dikkere materialen)
- Fabric Blade (stofmes)
- Foil Transfer Tool (voor het maken van folie- accenten met 3 tips, small, medium, large)
- Scoring stylus (voor het maken van vouwlijnen)
- Roll Holder (rolhouder)

Het Premium Fine Point Blade wordt standaard met de machine geleverd, de overige tools en accessoires zijn apart verkrijgbaar.

Afmetingen en het snijden van materialen

Zonder mat snijden

Met de Smart Materials voor de Cricut Explore 3 kun je snijden tot een breedte van 29,7 cm breed en 3,6 meter lang zonder machinemat. (de rolbreedte van het smart materiaal is 33 cm)

Met mat snijden

Alle (niet Smart)materialen en materialen van andere merken worden gesneden met mat. (Deze optioneel verkrijgbare) matten zijn verkrijgbaar met verschillende kleefsterktes voor verschillende toepassingen en in 2 afmetingen, de 12 inch matten zijn 30,5 x 30,5 cm en de 24 inch matten zijn 30,5 x 61 cm.

Naast de matten met verschillende kleefsterkte en toepassingen is er voor de Cricut Explore 3 en Cricut Maker 3 ook een speciale Card Mat 2 x 2, waar 4 kaarten tegelijk op gemaakt kunnen worden.


Cricut Maker 3

De Cricut Maker 3 is de ultieme alleskunner van de Cricut snijmachinefamilie.
Alles wat mogelijk is met de Explore 3 kan met de Cricut Maker 3 ook.
Alle hierboven genoemde tools die beschikbaar zijn voor de Explore 3 kunnen ook gebruikt worden in de Maker 3, daarnaast heeft de Maker 3 nog een uitgebreid assortiment overige tools, waarvan er een aantal uitgerust zijn met een zgn. QuickSwap Housing. Dit betekend dat de tools die beschikbaar zijn met een QuickSwap Housing onderling van tips gewisseld kan worden. Je kunt dus 1malig een tool aanschaffen met QuickSwap Housing en vervolgens de voor de andere tools alleen de betreffende tip aanschaffen (voorwaarde is dat er bij het product staat vermeld dat het over het Quick Swap systeem beschikt)
Met de maker 3 is het mogelijk om nog meer materialen te bewerken, zoals het snijden van (nog) dikkere materialen zoals basswood, leer ed. en het graveren van (dunne) metalenplaatjes en plexiglasplaatjes.

Beschikbare tools en accessoires voor de Maker 3:

- Alle tools en accessoires hierboven genoemd bij de Explore 3 
  Plus:
- Engraving tool (graveertool) met QuickSwap systeem
- Perforation tool (tool om te perforeren) met QuickSwap systeem
- Single Scoring wheel met QuickSwap systeem (tool voor het maken van van vouwlijnen in papier, karton, acetaatvellen ed. voor het maken van kaarten, doosjes en 3D projecten) 
- Double Scoring Wheel met QuickSwap systeem, een Single en Double Scoring Wheel zijn ook verkrijgbaar in een Scoring Wheel Combo Pack
- Debossing tool met Quickswap systeem (voor het maken van reliëf in o.a. papier en karton)
- Wavy Blade met QuickSwap systeem (voor het maken van golvende randen/snedes)
- Rotary Blade (roterend mes voor het snijden van stof en andere delicate materialen zoals crêpepapier)
- Knife Blade (mes voor het snijden van dikke materialen zoals basswood, (tuig)leer, dik karton, foam, ed.

Het Premium Fine Point Blade wordt standaard met de machine geleverd, de overige tools en accessoires zijn apart verkrijgbaar.

Afmetingen en het snijden van materialen

Zie hiervoor het kopje afmetingen en snijden van materialen met de Cricut Explore 3. (deze zijn namelijk gelijk aan elkaar)


Wilt U meer weten over de Cricut machines en materialen neem dan gerust eens een kijkje op onze website in de categorie Cricut artikelen en machines
Wij zijn officieel reseller voor Cricut.
Naast Cricut machines, materialen en tools hebben wij een uitgebreid assortiment folie en gereedschappen voor de snijplotter. Wees welkom op www.jaliska.nl








Reacties

Populaire posts van deze blog

Silhouette Curio

Berlijn, nieuwe Cricut producten en acties